dilluns, 19 de novembre del 2018

Estats d’agregació


Si donem una ullada al nostre voltant per a adonar-nos que la matèria es presenta en tres estats d'agregació diferents: líquid, sòlid i gasós.


Les propietats de cada estat són diferents:


Sòlid: Tenen forma i volum constant, no poden comprimir-se ni expandir-se sense deformar-se


Líquids: Prenen la forma del recipient que els conté, però el seu volum és constant. Els líquids es comprimeixen i expandeixen molt poc.


Gasos: Adopten la forma del recipient que els conté i el seu volum pot variar, ja que poden comprimir-se i expandir-se.

Perquè una substància passe d'un estat d'agregació a un altre és necessari que la temperatura o la pressió canvien. Per això, l'aigua a temperatura ambient (25 °C) és líquida per davall de 0 °C, és sòlida i per damunt de 100 °C és gasosa.


Però, podríem preguntar-nos com ocorren aquests processos. Si miràrem un objecte amb un microscopi que ens permetera veure que la matèria està formada per partícules molt xicotetes a les quals se'n diu àtoms, que poden estar units entre si i que es troben en continu moviment. Aquesta forma d'interpretar la matèria constitueix la Teoria cinètic-molecular.


Si apliquem aquesta teoria als tres estats que coneixem podem explicar el que ocorre i les seues propietats:






-   Sòlid: tenen forces d’atracció fortes entre les partícules. Les partícules ocupen posicions fixes i sols tenen moviments de vibració al voltant de la seua posició d’equilibri. 

l    Líquid: Als líquids les forces d’atracció entre les partícules són intenses però menys que en els sòlids. No ocupen posicions fixes i tenen llibertat per a desplaçar-se sense allunyar-se.


-  Gasos: Les forces entre les partícules són quasi inexistents. Les partícules estan molt allunyades entre elles i les partícules tenen total llibertat per a moure's i xoquen entre elles i amb les parets del recipient.
     
    Sembla fàcil, no? Què penseu? *Podeis escriure i comentar els vostres dubtes sobre aquest i altres temes deixant els vostres comentaris o a través de les xarxes socials.
 
   Continuarem amb aquest tema en la següent entrada del blog. Estigueu atents!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.