Estem
rodejats de canvis d’estat tota l’estona. Quan prenem un gelat a l’estiu i si
no ens el mengem ràpidament es desfà i ens embrutem (fusió), quan posem a
calfar aigua per fer el sopar perquè volem creïlles bullides (ebullició), també
quan olorem un perfum (evaporació), etc. Però no ens adonem d’aquests fenòmens.
Ara
veurem què li passa a la matèria quan canvia d’estat. Per entendre’l hem de fer
valdre la teoria cinètic-molecular que ja vàrem veient a un post passat.
Aquesta teoria es basa a estudiar el moviment de les partícules, analitzarem
aquest fet pels diferents canvis que ja hem vist.
Fusió: Si augmentem la temperatura d’un sòlid, les seues
partícules comencen a vibrar cada vegada més a mesura que augmentem la
temperatura. La velocitat de vibració arriba a ser tan gran que es trenquen els
enllaços que les mantenien unides. Així se separen de les seues posicions fixes
que tenien a l’estructura del sòlid. Mentre el sòlid està canviant a líquid
tota l’energia que donem en forma de calor s'utilitza per canviar d’estat i per
això la temperatura durant tot el procés es manté constant. Aquesta temperatura
és la temperatura
de fusió.
Ja
sabem que hi ha dos processos que produeixen la vaporització:
L'evaporació
ocorre quan un líquid es deixa a l’aire, la superfície pot calfar-se i amb aquesta
energia les molècules de la superfície del líquid l’utilitzen per passar a
estat gasós. Com major siga la temperatura ambient major serà l’evaporació.
Havíem
dit que hi havia un altre procés considerat vaporització i és l’anomenada ebullició. En aquest
cas, tota la massa del líquid es calfen progressivament i augmenten el seu
moviment, movent-se cada vegada més ràpid. A l’interior del líquid es formen
bombolles que arriben a la superfície i es trenquen deixant escapar el líquid
en forma gasosa. En aquest moment diem que l’aigua bull. Com al cas de la
vaporització l’energia que li subministrem s’utilitza per fer el canvi
d’estructura però la temperatura es manté constant i s’anomena temperatura
d’ebullició.
Al
pròxim post parlarem dels factors que afecten aquests processos.
Espere
veure-us per ací molt prompte!!
Les
imatges pertanyen a Edelvives digital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.