dijous, 22 de novembre del 2018

Com es produeix un canvi d’estat?

Estem rodejats de canvis d’estat tota l’estona. Quan prenem un gelat a l’estiu i si no ens el mengem ràpidament es desfà i ens embrutem (fusió), quan posem a calfar aigua per fer el sopar perquè volem creïlles bullides (ebullició), també quan olorem un perfum (evaporació), etc. Però no ens adonem d’aquests fenòmens.

Ara veurem què li passa a la matèria quan canvia d’estat. Per entendre’l hem de fer valdre la teoria cinètic-molecular que ja vàrem veient a un post passat. Aquesta teoria es basa a estudiar el moviment de les partícules, analitzarem aquest fet pels diferents canvis que ja hem vist.

Fusió: Si augmentem la temperatura d’un sòlid, les seues partícules comencen a vibrar cada vegada més a mesura que augmentem la temperatura. La velocitat de vibració arriba a ser tan gran que es trenquen els enllaços que les mantenien unides. Així se separen de les seues posicions fixes que tenien a l’estructura del sòlid. Mentre el sòlid està canviant a líquid tota l’energia que donem en forma de calor s'utilitza per canviar d’estat i per això la temperatura durant tot el procés es manté constant. Aquesta temperatura és la temperatura de fusió.


Ja sabem que hi ha dos processos que produeixen la vaporització:

L'evaporació ocorre quan un líquid es deixa a l’aire, la superfície pot calfar-se i amb aquesta energia les molècules de la superfície del líquid l’utilitzen per passar a estat gasós. Com major siga la temperatura ambient major serà l’evaporació.

Havíem dit que hi havia un altre procés considerat vaporització i és l’anomenada ebullició. En aquest cas, tota la massa del líquid es calfen progressivament i augmenten el seu moviment, movent-se cada vegada més ràpid. A l’interior del líquid es formen bombolles que arriben a la superfície i es trenquen deixant escapar el líquid en forma gasosa. En aquest moment diem que l’aigua bull. Com al cas de la vaporització l’energia que li subministrem s’utilitza per fer el canvi d’estructura però la temperatura es manté constant i s’anomena temperatura d’ebullició.

 


Al pròxim post parlarem dels factors que afecten aquests processos.
Espere veure-us per ací molt prompte!!

Les imatges pertanyen a Edelvives digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.