dimecres, 21 de novembre del 2018

Els canvis d’estat


Tots coneixem el fet que si posem un bloc de gel damunt la taula de la cuina i el deixem una estona a temperatura ambient, es derrueix, és a dir, passa a ser aigua líquida. Per altra banda, quan posem un cassó amb aigua al foc, després d’uns minuts comença a bullir. D’aquesta manera tan quotidiana som conscients dels canvis d’estat de la matèria.

Podem dir que un canvi d’estat és un procés físic pel qual una substància passa d’un estat a un altre sense canviar la seua natura o composició química. Considerarem dos tipus de canvis, els canvis d’estat directes que són aquells que es produeixen per un augmente de la temperatura i els canvis inversos, que es produeixen per un descens de la temperatura.

Al següent diagrama podeu veure la relació entre els diferents canvis. En roig estan marcats els canvis directes i en blau els canvis inversos.



Anem ara a explicar cadascú dels canvis: 

Fusió: procés pel qual un sòlid es transforma en líquid. La temperatura de fusió és aquella a la que es produeix aquest canvi.

Solidificació: és el procés invers a la fusió. En aquest cas un líquid passa a estat sòlid.

Vaporització: Així s’anomena al canvi de líquid a gas. Aquest procés pot tindre lloc de dues formes. Direm que es tracta d'evaporació si el líquid està en contacte amb l’aire i el canvi és a temperatura ambient, aquest fenomen sols ocorre en la superfície. En el cas de l’ebullició, el canvi de líquid a gas es produeix en tota la massa, pel calfament. A la temperatura a la qual podem observar això li diem temperatura d’ebullició.

Condensació: és l’invers a la vaporització.

Sublimació: és el procés pel qual un sòlid passa a gas sense passar per l’estat líquid. El procés invers s’anomena igual.

Fins ací l’entrada de hui. Al següent post vorem com es produeixen els canvis d’estat!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.